სპირტული დუღილი

spirtuli dugili

     სათანადოდ შენახული თაფლი ძალიან დიდხანს არ ფუჭდება. თუ თაფლს ჰაერთან შეხება აქვს ის ადვილად შთანთქავს წყალს, თხელდება და იწყებს დუღილს, სპირტულ დუღილს.

wiki_logo  სპირტული დუღილიალკოჰოლური დუღილი — მიკროორგანიზმების ცხოველქმედების შედეგად ნახშირწყლების ეთილის სპირტად და ნახშიროჟანგად გარდაქმნის პროცესი. 

       ეთილის სპირტი,  ღვინის სპირტი, ეთანოლი - არის ის, რასაც ჩვენ გრადუსს ვეძახით თაფლის არაყში.... ერთნახადში გრადუსი 30-40%,  ორნახადში 50-60%....სახლის პირობებში დამზადებულ დისტილატში ციფრები პირობითია, ვერასდროს იქნება იდეალურად ზუსტი-მიზეზს დავწერ, როგორმე....

1 გრ. შაქრის სპირტული დუღილისასა წარმოიქმნება: 

- ეთილის სპირტი 0,6 მლ. ან 0,51 გრ.

- ნახშირორჟანგი 247 სმ.კუბი ან 0,49 გრ.

- სითბო გამოიყოფა 0.14 კკალ.

ludis_botlebi.jpg

ნახშირორჟანგი, რომელსაც საფუარი გამოყოფს, ზევით, სითხის ზედაპირისაკენ მიიწევს, შემდეგ ჰაერს უერთდება. ამ პროცესს პირობითად დუღილი, სპირტული დუღილი ქვია.

     

    ამ და ნებისმიერი სხვა სტატიის განხილვა ჩემი საიტიდან, შესაძლებელია ფეისბუქ ჯგუფში - Tapli.ge(თაფლი.ჯი)

   აქტუალური თემათქვენი საფუტკრე საქართველოს რუკაზე, ჯერ მხოლოდ სამეგრელო-ზემო სვანეთია რეალიზებული))