აქტუალური თემა:
რატომ ვამცირებ საფუტკრეს 2019 წლიდან
სათანადოდ შენახული თაფლი ძალიან დიდხანს არ ფუჭდება. თუ თაფლს ჰაერთან შეხება აქვს ის ადვილად შთანთქავს წყალს, თხელდება და იწყებს დუღილს, სპირტულ დუღილს.
სპირტული დუღილი, ალკოჰოლური დუღილი — მიკროორგანიზმების ცხოველქმედების შედეგად ნახშირწყლების ეთილის სპირტად და ნახშიროჟანგად გარდაქმნის პროცესი.
ეთილის სპირტი, ღვინის სპირტი, ეთანოლი - არის ის, რასაც ჩვენ გრადუსს ვეძახით თაფლის არაყში.... ერთნახადში გრადუსი 30-40%, ორნახადში 50-60%....სახლის პირობებში დამზადებულ დისტილატში ციფრები პირობითია, ვერასდროს იქნება იდეალურად ზუსტი-მიზეზს დავწერ, როგორმე....
ნახშირორჟანგი - უფერული, ოდნავ მომჟავო სუნისა და გემოს მქონე აირია; სიმკვრივე 1,9 კგ/კუბ.მ.;
1 გრ. შაქრის სპირტული დუღილისასა წარმოიქმნება:
- ეთილის სპირტი 0,6 მლ. ან 0,51 გრ.
- ნახშირორჟანგი 247 სმ.კუბი ან 0,49 გრ.
- სითბო გამოიყოფა 0.14 კკალ.
10 კგ თაფლის, არაყად გარდაქმნისას გამოიყოფა ~ 2 მ.კუბი (მოცულობა) ნახშირორჟანგი. თუ ჭურჭელი, რომელშიც სპირტული დუღილი მიმდინარეობს გერმეტულია, მივიღებთ შემდეგ სურათს:
ნახშირორჟანგი, რომელსაც საფუარი გამოყოფს, ზევით, სითხის ზედაპირისაკენ მიიწევს, შემდეგ ჰაერს უერთდება. ამ პროცესს პირობითად დუღილი, სპირტული დუღილი ქვია.
ამ და ნებისმიერი სხვა სტატიის განხილვა ჩემი საიტიდან, შესაძლებელია ფეისბუქ ჯგუფში - Tapli.ge(თაფლი.ჯი)
აქტუალური თემა: საქართველოს მეფუტკრეთა გაერთიანებას