თაფლის არაყს არასასაქონლო თაფლისაგან ვხდით, წელს საარყედ გამოვივიყენეთ ადრე გაზაფხულზე ამოტანილი თაფლი - რომელიც ზამთრობის შემდეგ მორჩა ფუტკარს.
თაფლის არაყის დამზადება, როდის გამოვხადოთ საარაყე მასა?, თაფლის ღვინო, სპირტული დუღილი, ესეც საჭიროა)).
მოსადუღებლად სპილენძის ქვაბს ვიყენებ. პირველ წვეთთან, პირველ სიხარულთან ერთად)), ცეცხლს ვანელებთ და სასურველ ნაკადს ვინარჩუნებთ ესაა და ეს. ჩვენ ჯერ გაზი არა გვაქვს, ასე, რომ ცოტა წვალება გვიწევს-არაყიც უფრო ძვირფასი გამოგვდის)).
მთელი მიღებული მასა შეგვიძლია 3 ნაწილად დავყოთ: თავი, შუა ნაწილი და ბოლო. რამე ზუსტი ზღვარის გავლება შეუძლებელია, ამიტომ ხშირ ხშირად უნდა გავსინჯოთ დისტილატი გემოზე და სასურველია, ცალ ცალკე შევინახოთ დანომრილად(რომ არ შეგვეშალოს)-სტუმრისათვის, ძვირფასი სტუმრისათვის....ჩვენთვის)).
ერთმანეთში არევა ყოველთვის შეიძლება-უფრო შესაფერ დროს.
არავითარ შემთხვევაში, არანაირი მიზეზით, უყურადღებოდ არ მივატოვოთ ცეცხლი და კიდევ ,,ცეცხლი", თორემ შეიძლება ცეცხლი ,,დაიღვაროს"...... გვაშოროს...
ერთნახად თაფლის არაყს(რახს) ჩემთან ცუდი დრო უდგას-ამჟამად. ორნახადი ვარჩიე ბოლო დროს. მეორე გამოხდის, მობრუნების შემდეგ-უფრო მაღალ გრადუსიან დისტილატს ვღებულობთ. იცვლება, რა თქმა უნდა ორგანოლეპტიკა: მცირდება სუნი, არომატი, გემო... სამაგიეროდ, მეტი შანსია ცოცხალმა გავიღვიძო მეორე დღეს))
სასურველ გრადუსზე დასაყენებლად მთელ მასას ერთიან ჭურჭლში ვურევ და შემდეგ მზის სხივებისგან დაცულ ადგილას ვინახავ.))
მაღალი, მაქსიმალური პროცენტით, გრადუსით, ბევრად უკეთ და ადვილად გამოდის ყველაფერი))
ამ და ნებისმიერი სხვა სტატიის განხილვა ჩემი საიტიდან, შესაძლებელია ფეისბუქ ჯგუფში - Tapli.ge(თაფლი.ჯი)